Stappenplan riool verstopping opsporen

Door te weten hoe de afvoerbuizen en de verbindingen lopen, kunt u snel bepalen waar u moet zijn wanneer er een verstopping in uw riool zit. Het is handig om hier een plattegrondje van te maken en deze op een bereikbare plek op te hangen, zoals bij de meterkast of ketel. Ook kan het handig zijn om de diameters van de afvoeren erin te noteren. Wanneer u dan een verstopping heeft, kunt u de monteur snel de juiste informatie geven.

LokaliserenStappenplan verstopping verhelpen

Lokaliseer de verstopping door de weg van buiten te volgen naar de verstopping toe. Daar waar alle afvoeren naar het hoofdriool gaan en dus uw huis verlaten, zit het eerste testpunt. Is dit bij u de wc beneden? Spoel deze dan door. Loopt het water goed weg, dan zit de verstopping in uw huis en waarschijnlijk niet in het rioolgedeelte buiten. Loopt het niet goed weg, dan zit het misschien wel buiten. Schakel in dat geval een rioolreiniger in.

Kijk nu welke afvoer als tweede vanaf buiten gezien aan de beurt is en checkĀ of het water hier goed wegloopt of niet. Doe dit net zo lang tot u bij de verstopping bent. Zit er een verstopping in een wasmachine-afvoer, in een schrobput, badkamerafvoer of gootsteenafvoer, probeer het dan op te lossen met een vloeibaar ontstoppingsmiddel. Gebruik nooit ontstoppingskorrels! Mocht het niet lukken met de vloeibare ontstopper, schakel dan een rioolreiniger in.

Ontstoppen

Wanneer u succesvol een vloeibaar ontstoppingsmiddel wilt gebruiken, is het raadzaam het zo dicht mogelijk bij de verstopping te gieten. Hoe langer de weg is die het middel moet afleggen tot het zijn werk moet gaan doen, hoe kleiner de kans dat het middel ook nog effectief doorwerkt.

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een rioolbedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Riolering en maak direct een afspraak met uw rioolspecialist.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.