Sifon

Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot, zorgt ervoor dat er geen nare luchtjes uit de afvoer kunnen komen. U kent de sifon uit de keuken waarschijnlijk wel, maar ook in de WC zit een waterslot. Er zijn vier soorten sifons, de s- en p-sifon, en de fles- en bekersifon.

SifonIn het toilet worden de s-sifon en de p-sifon voornamelijk gebruikt. De fles- en bekersifon kent u waarschijnlijk uit de keuken. Allemaal dienen ze hetzelfde doel: voorkomen dat er vieze luchtjes uit het riool in de lucht terecht komen. Een waterslot is daarom misschien een beter woord. Door een laagje water onder in de sifon ontstaat er een slot. Hierdoor kunnen er geen luchtjes naar boven ontsnappen.

Nare lucht

Toch kan het zijn dat de zwanenhals zelf op den duur gaat stinken. Dat komt vaak door haar of etensresten die door de gootsteen gespoeld worden. Deze resten kunnen een verstopping veroorzaken en gaan rotten. Gelukkig is dat gemakkelijk op te lossen. Een fles of bekersifon is bijna altijd voorzien van een draaidop waarmee u de verstopping snel kunt verhelpen. Zet wel een emmer onder de zwanenhals en denk eraan dat het erg kan gaan stinken. Een sterke maag is een vereiste.

 

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een rioolbedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Riolering en maak direct een afspraak met uw rioolspecialist.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.