Riool | Wanneer is de gemeente verantwoordelijk?

Om uw riool in een goede staat te houden, is het verstandig zo min mogelijk troep door de afvoer te spoelen. Op deze manier vermindert u het risico op problemen met het riool. Mocht er toch een verstopping in uw riool zitten, dan wordt u als bewoner verantwoordelijk gesteld. Ook als de hoofdleiding onder uw woning is verzakt en verstopt raakt, bent uw verantwoordelijk voor de reiniging en de eventuele reparatiewerkzaamheden.

Conditie

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om uw riool in goede conditie te houden. Zorg ervoor dat de bladvangers in uw dakgoten niet verstopt raken. Om dit te voorkomen kunt u het beste met enige regelmaat de bladeren uit de goot halen. Daarnaast is heRiool verantwoordelijkt ook beter om uw paden of uw terras te reinigen met een bezem of krabber. U kunt het ook reinigen met water zolang u geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Scheiding

Waarschijnlijk heeft u in uw voortuin of bij de gevel één of twee huisaansluitleidingen. U bent verantwoordelijk voor deze buizen tot het ontstoppingsstuk. Bij het ontstoppingsstuk begint het openbare riool waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.

De gemeente heeft een aantal taken wat betreft het riool. Zij is verantwoordelijk voor het reinigen, inspecteren, repareren of vervangen van het openbare riool. Daarnaast berekent de gemeente of het riool het regen- en afvalwater nog kan verwerken.

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een rioolbedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Riolering en maak direct een afspraak met uw rioolspecialist.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.