Rioolinspectie

Wanneer u problemen heeft met uw riolering, is het aan te raden om door een expert een rioolinspectie te laten uitvoeren. Door middel van een rioolinspectie is gemakkelijk te achterhalen waar de oorzaak van een lekkage, verstopping of ander mankement zich in de riolering bevindt.

Daarnaast verschaft een rioolinspectie inzicht in de kwaliteit van het betreffende rioolstelsel. Een rioolinspectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Hieronder leest u meer over de verschillende technieken die gebruikt worden tijdens een rioolinspectie.

Lekdichtheidscontrole door middel van een rookmachine
Om lekkage eenvoudig op te sporen, zonder direct graafwerkzaamheden uit te voeren of uw vloer open te moeten breken, wordt veelal gebruik gemaakt van een rioolinspectie met een rookmachine. Door een zogenaamde lekdichtheidscontrole is eenvoudig te zien waar de lekkage zich bevindt doordat op dat punt de rook die in de leidingen is ingebracht naar buiten komt.

Kleurstofinspectie
Een kleurstofinspectie wordt door rioleringsbedrijven gebruikt om vast te stellen of leidingen nog in gebruik zijn en daarnaast maakt het inzichtelijk hoe leidingen in een pand lopen. Om te zien of een leiding in gebruik is, wordt kleurstof in de leiding gebracht. Dit is een simpele, maar eenvoudige vorm van rioolinspectie om inzicht te krijgen in het leidingenstelsel.

Hellingshoekmeting
Wanneer moet worden vastgesteld hoe erg een verzakking van een riolering is, wordt gebruik gemaakt van een hellingshoekmeting. Met een hellingshoekmeting meten sensoren dankzij speciale software hoeveel een rioolbuis is gezakt.

Rijdende camera-inspecties
Om de kwaliteit van een riolering te bepalen, wordt gebruik gemaakt van een camera-inspectie. Problemen, zoals boomwortels en verzakkingen, zijn door middel van en camera-inspectie snel te detecteren en op te lossen. Met een camera, zowel video- als fotocamera, kunnen de buiswanden, de inlaten en de voegen van de riolering goed bekeken worden. Een camera-inspectie wordt uitgevoerd met een kleine camerakop die met behulp van een duwkabel door de leidingen wordt voortbewogen. Deze duwkabel kan de camerakop ongeveer 25 tot 30 meter door de buis duwen. Op een scherm analyseren de rioolspecialisten hoe de conditie van de betreffende riolering is en wordt de schade direct vastgesteld.

Terug naar het overzicht

Hulp nodig in uw Provincie?

Overal in Nederland vindt u een rioolbedrijf dichtbij. Klik op uw provincie of bel naar 0800 Riolering en maak direct een afspraak met uw rioolspecialist.

Groningen Friesland Drenthe Noord Holland Flevoland Overijssel Gelderland Utrecht Zuid Holland Zeeland Noord Brabant Limburg

Heeft u suggesties voor deze site? Laat het ons weten.